ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

POZANTI

ADANA İLİ POZANTI İLÇESİ
POZANTI İLÇE TANITIM
POZANTI ADANA İLİNE BAĞLI BİR İLÇEDİR..
POZANTI RESİMLERİ
POZANTI FOTOĞRAFLAR
POZANTI MANZARALAR
POZANTI GÖRÜNTÜLER 
POZANTI VİDEO
POZANTI SPOR
POZANTI İKLİM
POZANTI SAĞLIK
POZANTI EKONOMİ
POZANTI YEMEK
POZANTI TARIM
POZANTI KÜLTÜR
POZANTI DOĞA
POZANTI TARİH
POZANTI
POZANTI TANIYALIM
POZANTI
POZANTI ADANA
POZANTI GEZELİM

/24/55

POZANTI

ADANA POZANTI


POZANTI TANIYALIM
Adana'nın kuzeyinde Toros dağlarından Anadolu'ya geçiş yolu üzerinde kurulan Pozantı ilçesi ismini yakınında bulunan Doğu Roma şehri olan "Podantrani'den almıştır. Pozantı ve çevresi Hitit Pers Roma Bizanslılar ve Abbasilerin idaresine girmiş 1071 yılında da Türklerin eline geçmiştir. 1517 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 
1914-1917 yılları arasında demiryolunun bölgeye gelmesi ile Pozantı'da kesin yerleşim düzenine geçilmiştir. 1919-1920 yıllarında Fransızların işgaline uğrayan yöre halkı direnişe geçmiş ve 1920 yılında Pozantı işgalden kurtulmuştur. Bu dönemde Yeni Adana ismi ile il merkezi sonra da bu statüsünü kaybederek Karaisalı'ya bağlı bir bucak merkezi olmuştur. 1954 yılında da Adana'ya bağlı ilçe merkezi olarak idari yapısını sürdürmektedir.
Pozantı Kiraz Şenliği - ADANA'nın İlçeleri 16 köyü olan Pozantı ilçesinin il merkezine uzaklığı 98 km olup yüzölçümü 772 km2 dir.
Adana Pozanti

Pozantı
POZANTI İLÇE TARİHİ
Pozantı ilçesi, Adana’nın kuzeydoğusunda Mersin ve Niğde İllerine komşu durumunda bulunmakta olup, İlçe merkezi Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’yu İç Anadolu ve Avrupa’ ya kara ve demiryolu ile bağlayan önemli bir geçit noktasında bulunmaktadır.
/24/5
Tarih boyunca Pozantı’ya çeşitli milletler tarafından değişik isimler verilmiştir. Pozantı’nın ilk çağlarda adı Pendonsis veya Pendosis’di. Araplar El Bedendum, Türk’ler de Bozantı ismini vermişlerdir.
5 Ağustos 1920 Pozantı Kongresinden sonra Adana İl Merkezi, Adananın kurtuluş tarihi olan 5 Ocak 1922’ye kadar Pozantı’ya taşınmıştır. 1954 yılına kadar Bucak olan Pozantı bu tarihte İlçe olmuştur.
İlçe Merkezinde 3800, Akçatekir Beldesinde 10.670 ve köylerde ise toplam 4765 konut vardır. Hemen hemen her köyde konut sorunu vardır. İlçe Belediyesi öncülüğünde İlçe merkezinde yapı kooperatifi kurulmuş 65 daire tamamlanarak kooperatif üyelerine teslim edilmiştir.
İlçemizin özelliği nedeniyle yaylacılık cazip hale gelmiştir. Tekir ve Bürücek yaylalarından sonra Alpu, Fındıklı, Kamışlı, Hamidiye, Aşçıbekirli, Dağdibi, Gökbez, E.Konacık, Y.Konacık Köylerimizde yayla cazibesi artmıştır.
İlçenin genelinin dağlık ve bir kısmının orman içi köy olması sebebiyle tarım ve ziraat alanları azdır. Buna rağmen geçim kaynağı tarım, hayvancılık, arıcılık, orman işçiliği, nakliyecilik ve özellikle
/24/6
 İlçe merkezinde E-90 karayolu üzerinde bulunan lokanta işletmeciliği ile küçük sanayi işletmeciliğidir. Son yıllarda turizme yönelik işletmelerin faaliyete geçmesiyle bu anlamda da İlçemiz adını duyurmaktadır.
POZANTI KÜLTÜR VE TARİHİ ESERLER

İlçede geleneksel toplumsal yaşama bağlı olarak kültür de geleneksel yapıda sürmektedir. Yaylacılığın yoğunlaştığı 1985 yılından bu yana farklı kültürleri taşıyan insanların bir arada olması 
/24/11
sonucu, şehirsel alanlar (Pozantı ve Akçatekir) ve yayla kesimlerinde (Alpu, Fındıklı, Kamışlı, Belemedik) kültürel değişimler gözlenmektedir. Ancak aynı bölge (Çukurova) insanları bir araya toplandığından, ciddi kültürel farklılık ve uyumsuzluk görülmemektedir.
/24/23
Tarih boyunca bir geçiş bölgesi olan Pozantı, önemli tarihi olaylara sahne olmuştur. Adana'nın kurtuluşunda yönetim merkezi olarak önemli hizmetler gören Pozantı Cumhuriyetten sonra Gelişmeye başlamıştır.
/24/24
İLÇENİN ÖNEMLİ TARİHİ ESERLERİ:
POZANTI İLÇE TARİHİ ESERLERİ
POZANTI AKKÖPRÜ
/24/65
Hemen yakınında bulunan Şekerpınarın dan dolayı Şekerpınarı köprüsü de denilen Akköprü bir ortaçağ köprüsüdür. Orta çağ tabiri belli bir tarih değildir.Romalılardan Fatih Sultan Mehmet’ e kadar çok geniş bir zamanı kapsar. 
/24/090
Roma – Bizans kadar, İslam ve Selçuklular devride bu zaman içine girer ancak IX yüzyılda halife Mem’ munun Binansa karşı seferinde köprünün mevcut olduğu ( K:ENER ) kaynaklarda belirtildiğinden köprü bu tarihten önce ( 833 ) yapılmış olmalıdır. XIV. Yüzyılda Karaman oğullarının bir gümrük noktası olarak kullanılan Akköprü, 
/24/090
XIV. Yüzyılda Gülek Beline hakim Koca Mehmet Paşa zamanında da onarılmış olduğu tahmin edilmektedir. XIX. Yüzyılda ise Mısırlı İbrahim Paşa tarafından onarıldığı ( A.JANKE ) tarihsel kaynaklarından anlaşılmaktadır. Köprü kagir ve tek gözlüdür. Boyu 83 metre, genişliği 5,70 metre ve kemer açıklığı 10,35 metredir. Her iki kıyıdan orta kemere doğru yükselen meyilli bir şekli vardır. T.C. mülki idare sınırlarına göre Adana Niğde il sınırında bulunmaktadır. 
/24/111
Akköprü, Çiftehan – Pozantı demiryolu arasında ve demiryolunun hemen doğusunda bulunmaktadır. Köprü civarı oldukça sarp dağlarla kaplıdır. Köprünün hemen kuzeyinde şeker pınarı kaynağı ve şeker pınarı turistik lokantası karayolundan dinlenme yeridir. Köprü sarımtırak renkli kesme taşlarla yapılmıştır. Köprü geçirdiği onarımlar sayesinde günümüze kadar gelebilmiştir.
/24/5556
Köprü zaman içinde pek çok onarım geçirmiştir. Ancak her onarımda aynı temeller üzerine kurulduğu ana hatta fazla bir değişiklik yapılmadığı söylenebilir. Köprüye ilişkin elde edilen en eski belge olarak 1970 yılında çekilen fotoğraflar bulunmaktadır. Köprünün 1982 ler de hasar gördüğü, ancak bu hasarların özellikle doğu taraftaki tempan ortaya çıktığı, köprünün kemerinde herhangi bir hasar olmadığı görülmektedir.
/24/2222
1984’ de yapılan onarımda, Adana – Ankara yolu tarafından köprünün tempon duvarlarının yükseltilerek ve korkuluk üzerine beyaz renkte tek parça taşlar konularak müdahaleler yapıldığı, ancak 1985’ de bu olumsuz müdahalelerin kaldırılarak köprüye 1900 yıllarındaki biçiminin verildiği ve taşıt trafiğine kapatılarak yaya amaçlı kullanıldığı görülmektedir. Bu son onarımlarda köprü tamponları moloz taş duvar tekniği ile çeşitli cinste ve büyüklük de taşlar kullanılarak örülmüştür.
/24/565
Ekim 1991 de olan taşkında köprü oldukça hasar görerek büyük bir kısmı yıkılmıştır. Yıllarca hasarlı olarak kalan Ak köprü Adana Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kurulunun 13.07.1999 gün ve 3490 sayılı kararı ile onaylanarak rölöve, retitüsyon ve restorasyon projeleri doğrultusunda 2000 ve 2001 yıllarında restore edilerek günümüzdeki halini almıştır.
/24/7878
POZANTI İBARAHİM PAŞA TABYASI
Tabyanın Osmanlı döneminde İbrahim Paşa tarafından inşa ettirildiği sanılmaktadır. Toros dağları üzerinde tekir boğazına hakim bir tepe üzerinde oval planlı olarak yapılan tabyanın duvar örgüsünde yöresel taş malzeme kullanılmış olup, duvarların iç ve dış yüzeyleri küçük dörtgen düzgün kesme taş ile örülmüş duvar araları moloz taşlarla doldurulmuştur. 
/24/gg
Doğu ve Batı yarım daire Burç şeklinde düzenlenen tabyanın, batı cephesi temel seviyesine kadar yıkılmış, doğu cephesi sağlam vaziyettedir. Kuzeyden ana girişi olan tabyanın iç kısmında tonozlu mekanlar yer almakta olup, tabyanın su sarnıcı ve diğer bölümlerinden bir kısmı günümüze kadar sağlam biçimde gelebilmiştir. 
/24/Pozanti06Aralik_21
Tabyanın üst kısmında ise tabyayı çepe çevre saran iç kısımları tuğla örülü, basık kemerli mazgal delikleri bulunmaktadır. İbrahim Paşa tabyası Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek kurulunun 13.02.1986 gün ve 1829 sayılı kararı ile korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 14.10.1993 gün ve 1549 sayılı kararı ile ise Tabyanın korunma alanı sınırları 1/25000 ölçekli harita üzerinde belirlenmiştir.
/24/Pozanti06Aralik_3
POZANTI ANIT AĞAÇLARI
Pozantı ilçesi sınırlarında 3 adet ağaç mevcuttur. Bunlar Çetinlik Dağı orman arazisi içinde bulunan Sedir ağacı, Belemedik köyünde bulunan Çınar Ağacı ve Bürücek Yaylasında bulunan Ceviz Ağacıdır. Kurulumuzun 22.10.2004 gün ve 200 sayılı kararı ile tescil edilen Sedir Ağacının 635 yaşında, kurulumuzun 26.11.2004 gün ve 245 sayılı kararı ile tescil edilen Çınar ağacının 200 yaşında, kurulun 27.01.2005 gün ve 331 sayılı kararı ile tescil edilen Ceviz Ağacının 380 yaşında olduğu tahmin edilmektedir.
/24/Pozanti06Aralik_1
POZANTI ANAHŞA KALESİ
Geç Bizans dönemi yapılarından Anahşa Kalesi Pozantı – Ankara D-750 karayolunun batısında ulaşılması oldukça zor ve 1800 m yüksekte, vadiye hakim bir savunma kalesi olarak yapılmıştır. Güney tarafı sarp ve kayalıktır. Geniş bir tepe üzerindedir. Kuzeyde iki burun vardır. İç kısmında ise tonozlu yapılar ve su sarnıçları yer alır. Üst kısmında bilhassa doğu ve batıda mazgal dedikleri kaleyi çevrelemektedir. Kaleye ana giriş kuzeydendir. Anahşa Kalesi Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksel Kurulunun 13.02.1986 gün ve 1829 sayılı kararı ile kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Kurulun 26.11.2004 gün ve 244 sayılı kararı ile de korunma alanı sınırları belirlenmiştir.
/24/index3
POZANTI İLÇE TURİZİM
Pozantı, Çukurova Bölgesini ve Akdeniz kıyılarını İç Anadolu’ya bağlayan en kolay ulaşım yolu üzerinde bulunmaktadır. Sözü edilen ulaşım kolaylığı aynı zamanda turizmin Pozantı’dan geçerek bir taraftan İç Anadolu’ya (Kapadokya, Ihlara Vadisi, Konya, Ankara, Kayseri) diğer taraftan Akdeniz Bölgesi (Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay) ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin (Şanlıurfa, Diyarbakırr, Mardin) ulaşımını sağlamaktadır. Bölgede Aladağ Milli Parkı ve Demirkazık zirvesi, Çiftehan kaplıcaları, Ulukışla Karagöl ile Bolkar dağları özellikle yazın turizmin yoğunlaştığı alanlardır. Bu alanlara giden insanlar Pozantı’da konaklayarak günübirlik gidip gelebilmektedir. Günübirlik konaklama giderek yaygınlaşmaktadır. Halihazırda bu kişilere ilçede konaklama dışında diğer turizm imkanları (organizasyon, turlar, turistik eşya satışı, alışveriş mekanları vb) sunulamamaktadır.
POZANTI TURİSTLİK YERLERİ

/24/index
Pozantı ilçesindeki yeme-içme tesisleri Adana-Ankara karayolunun yarattığı mola olanakları ile büyük bir potansiyele sahiptir. Her gün binlerce kişiye hizmet vermektedir.
Pelit Tesisleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli bir işletmedir. Ayrıca, Topbaşlar Restoran, Doğan Tesisleri, Akün Tesisleri ve Tünel Restoran ilçede faaliyet gösteren diğer yiyecek-içecek ve dinlenme işletmeleridir.
İlçedeki belediye belgeli konaklama tesisleri Arıkan Oteli, Cumhuriyet Oteli ve Yurtçu Oteli’dir. Büyük bir kısmının tamamlandığı 60 yatak kapasiteli Sezer Oteli, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na işletme belgesi için başvuruda bulunmuştur. Ayrıca, bölgenin turizm arz kapasitesini arttıracak bir diğer tesis de, inşası halen sürmekte olan bakanlıktan yatırım belgeli 4 yıldızlı Toroslar 
/24/Pozanti06Aralik_24
Tatil Köyü’dür.
POZANTI TURİSTLİK TESİSLERİ
TURİSTLİK TESİSLER
Adı
/24/Pozanti06Aralik_12
Yeri
Kuruluş Yılı
Kapasitesi
Hizmet Türü*
Topbaşlar Dinl.Tesisleri
Pozantı
1982
40 Masa
Lokanta
Pelit Tesisleri
Pozantı
1985
50 Masa
Lokanta
Arıkan Tesisleri
Pozantı
1972
50 Masa
Lokanta
Arıkan Tesisleri
Pozantı
1998
35 Yatak
Otel
/24/Pozanti06Aralik_7
Akün Tesisleri
Pozantı
1970
40 Masa
Lokanta
Doğan Tesisleri
Pozantı
1980
25 Masa
Lokanta
Sezer Motel
Aşçıbekirli
2000
75 Yatak
Motel
POZANTI KAR TURİZMİ

/24/Pozanti06Aralik_6
Pozantı İlçesinde kış aylarında yoğun kar yağışı görülmektedir. Akdeniz iklim kuşağında yaşayan Adana insanı, özellikle hafta sonları günübirlik gezilerle ilçeyi ziyarete gelmektedir.
Akdeniz iklimi nedeniyle Çukurova Bölgesinin kışları 1-300 rakımları arasına kar yağmamaktadır. Bu nedenle kar yağış alanları bölge insanı için cazibe alanı oluşturmaktadır. Ulaşım kolaylığı nedeniyle başta Adana kent merkezi olmak üzere kentte oturanlar günübirlik kar görmek amacıyla ilçeye seyahatler düzenlenmektedir. Ancak ihtiyaçlarını giderek yeterli altyapı ve tesis bulunmamaktadır.
POZANTI KAYAK TURİZMİ
Kayak Turizmi:
/24/Pozanti06Aralik_5
Elmalı Boğazı mevki Adana’ya 80 km, Tarsus’a 50 km, Niğde’ye 100 km uzaklıktadır. Pozantı içinden geçen TEM otoyoluna 12 km uzaklıktadır. Tesisin denizden yüksekliği ise 1.850 metredir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından Kayak Merkezi kurulması planlanan ve 1994 yılında inşaatına başlanan Kayak Eğitim Merkezi atıl vaziyettedir. Öngörülen bu projenin hayata geçirilmesi ile bölgede kayak sporunun yaygınlaşacağı, dolayısıyla kış aylarında durgunluk dönemine giren yöre ekonomisinin canlanacağı ve önemli ölçüde gelir artışı elde edileceği tahmin edilmektedir.
/24/989
Kayak Eğitim Merkezi için öngörülen proje alanı kuzeydoğu-güneybatı istikametinde uzanan Bolkar Dağları eteklerinde yer almaktadır. Batıda tepeciklerle başlayan Bolkar Dağları, kuzeydoğuya gidildikçe yükselerek belirgin bir dağ sırası haline gelmektedir. Yükseklik batı kısımlarda 2.500 metrenin altında, orta kısımlarda 3000 metre civarında, kuzeydoğuda ise 3.500 metrenin üzerine çıkar. Bolkar Dağları üzerindeki önemli doruklar Medetsiz Tepesi (3.524 m), Gavur Dağı (3.337 m), Yıldız Tepe (3.314 m), Meydan Dağı (3.312 m) ve Hacıhalil Dağı (3.107 m) dir. Bolkar Dağlarının uzunluğu yaklaşık 150 km, genişliği ise 40-50 km kadardır.
/24/565
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Elmalı Boğazı mevkiinin Turizm Merkezi ilan edilmesi hususunda hazırlanan rapor Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüşüne sunulmuştur. Bölgenin “Turizm Merkezi” ilan edilmesinin yaratacağı turizm arz potansiyeli, bölgede spor klüplerinin kamp yapmalarını, bir kongre turizm merkezi olan Adana ili şehir merkezine gelen turistler için alternatif tatil olanakları yaratacaktır. Bunun yanı sıra, yaz aylarındaki yayla turizmine de katkıda bulunarak Torosları ülkemizin çok özel ve farklı bir turizm merkezi haline getirecektir.
POZANTI RAFTİNG
Dağ ve Doğa Turizmi (Rafting, Trekking, Bisiklet, Atlı Doğa Yürüyüşü) :
/24/Pozanti06Aralik_0
Toroslar ve Anti–Toroslar her türlü dağ turizmi, doğa yürüyüşü (trekking) turizmi için uygun koşullar sağlamaktadır. Yükseltisi üç bin metreyi aşan dorukları tırmanma, bunun daha alt kolları ise doğa yürüyüşleri için ideal ortamlardır. Pozantı yakınlarında Kamışlı Köyü, Karanfil ve Pozantı dağlarına yakın olan yerleşme ve çevresinde konaklama yaparak, kamp kurarak söz konusu doruklara ulaşma ve tırmanış yapma olanağı mevcuttur. Bu bölge ayrıca, günümüzde bu amaçla yoğun olarak kullanılan Niğde sınırları içerisindeki Çamardı mevkiine de yakındır.
/24/Pozanti06Aralik_7
Adı geçen dağlarda yürüyüş parkur alanları tespit edilerek projeleri çıkartılmış, bu projeler Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderilerek onaylanmıştır. Ancak Bakanlık tarafından bu parkur alanlarında bulunan dinlenme noktalarına herhangi bir yatırım yapılmamıştır. Bu bölgeler turizm acentelerinin girişimini beklemektedir. Ayrıca bu yerlerin tanıtımı için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün sportif faaliyetlerinde belirtilen güzergâhları kullanması için koordinasyon çalışmaları yapılmaktadır.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce bölgede at ile doğa yürüyüşü (atlı sporlar) yapılabilecek birtakım güzergâhlar da tespit edilmiş ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bildirilmiştir. At ile doğa yürüyüş güzergahının başlangıç noktası Pozantı ilçesi-Armutoluğu Yaylası-Kızıldağ yaylası güzergahı ile - konaklama ve bitiş noktası Kızıldağ yaylasıdır.
KIZILDAĞ YAYLASI
-Tırmanma turizmi için Karanfil dağı uygun sahalar sağlamaktadır.
-Kanyon turizmi için Toroslardan geçen Çakıt Suyu’nun yatağı ve Körkün Çayı yatağı bulunmaktadır.
 POZANTI
- Rafting turizmi için Çakıt suyu imkan tanımamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konu ile ilgili olarak bu güne kadar herhangi bir tespit çalışması yapılmamıştır. Yapılan inceleme sonucunda Çakıt Suyu’nun debisinin mevsimsel olarak çok düşük olması ve yatak eğiminin yetersizliği nedeniyle rafting sporu uygun olmadığı belirlenmiştir.
- Bir diğer turizm hareketliliği de av turizmidir. Pozantı - Çakıt Irmağı, Karanfil ve Demirkazık Dağları, Hacer Ormanı, Kızıldağ, Aladağlar ve Toros dağlarında yabankeçisi, ala geyik ve karaca gibi nadir av hayvanlarının neslinin korunması için Orman Genel Müdürlüğü’nce koruma ve kontrol sağlanmaktadır. Pozantı - Karanfil Dağı ve Demirkazık Dağı avlaklarında yabankeçisi (Capra aregagrus) ve yaban domuzu (Sus sefora) av turizmine sunulmuştur.